Persoonlijke trajecten

PERSOONLIJKE TRAJECTEN

Wij begeleiden iedereen die belemmerd wordt in zijn dagelijks functioneren door psychische en of lichamenlijke klachten.

 

Ieder mens streeft ernaar zichzelf te zijn in verbinding met anderen. Toch is dat nog niet zo eenvoudig. We passen ons vaak aan en denken dat we met materiele welvaart onszelf gelukkig kunnen maken. Emotioneel zijn we vaak uit balans of we hebben geen contact meer met ons gevoel of verlangen.

Onze pijnen dekken we af net zo lang tot dat we niet meer verder kunnen. Het terugvinden van onszelf ligt vaak in de basis, wanneer deze niet stabiel is kunnen we niet verder creeren. Hoe krijg ik inzicht in mijzelf, mijn gedachten, mijn gevoelens en mijn gedragingen?

 

 

 

 

Lichamelijke klachten

Vaak hebben we lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden kan worden.

Emotionele problemen en onverwerkte gevoelens kunnen hier een ernstige bijdragen aan hebben.

-nek-hoofd-rugklachten, vermoeidheid, maag, buikklachten, benauwdheid of druk op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, niet kunnen ontspannen, tintelingen in armen en benen, etcetera.

 

Psychische klachten

Stress, burn-out, lusteloosheid, somber zijn, angstgevoelens, onzekerheid, concentratieverlies, slaapproblemen, gevoel van uit balans zijn, geen afscheid kunnen nemen, loslaten,etcetera.

 

Gezinsbegeleiding

Binnen gezinnen kunnen er problemen ontstaan. Niets is moeilijker om elkaar binnen een gezin te blijven begrijpen en elkaar voldoende ruimte te geven. Irritaties en onbegrip kunnen leiden tot steeds terugkerende verstoringen. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van het gezin kan het leven binnen het gezin een stuk aangenamer worden voor alle gezinsleden.

 

Identiteitscrisis

Jong volwassene kunnen te maken krijgen met een identieteitscrisis. Vooral jongeren zijn op zoek naar hun identiteit en kunnen tijdens hun zoektocht in de war raken. Dat kan leiden tot vluchtgedrag, zoals eetproblemen, drank- of drugsmisbruik. Ook komt het vaak voor dat gemaakte keuzes omtrent studie niet de juiste blijkt te zijn. Ook kunnen jongeren zich volledig afsluiten voor hun omgeving. Ontmaskering biedt praktische en emotionele ondersteuning/ begeleiding aan jongeren.

 

Kinderen

Vaak moeten kinderen op jonge leeftijd al presteren. In vele gevallen gaat dit goed. Toch komt het voor dat het kind niet graag naar school gaat, weinig of geen vriendjes heeft en in de knoop kan zitten met gevoelens. Het kind kan zich op jonge leeftijd al eenzaam gaan voelen. Kinderen hebben een eigen belevingswereld. Bij Ontmaskering werken we met pedagogische hulpverleners die uw kind een stukje ondersteuning kan geven in de vaak zo grote wereld.

 

Mensen met een beperking

Het is ieders geboorterecht om gelukkig te zijn ongeacht leeftijd, beperking, cultuur en geloof. Ieder mens, ook als er afhankelijkheid is van zorg- en dienstverlening, heeft recht op een zodanige woon- en leefomgeving waarin hij / zij zich veilig voelt en gewaardeerd wordt. Immers ieder mens is uniek.

Ontmaskering begeleid mensen met een verstandelijke / psychische beperking. Deze begeleiding kan zijn wanneer er veranderingen plaatsvinden door het overlijden van een dierbare, verhuizing, verandering in werk etcetera. Wat Ontmaskering heeft ontdekt is dat deze doelgroep veel behoefte heeft aan emotionel ondersteuning. Deze ondersteuning wordt door Ontmaskering op verschillende manieren gegeven.

 

Verlies en rouwverwerking

"Als we de kracht en moed hebben om onszelf met onze emoties te confronteren en ze als een deel van ons zien, dan kunnen we onze onverwerkte zaken verwerken en een voller en gelukkiger leven leiden". Elisabeth (Kubler Ross)

 

Verlies, het is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in je leven. Vroeg of laat krijg je ermee te maken. Je verliest een dierbare, of je gezondheid, of je werk...en dat is zo ingrijpend dat je hele leven tot stilstand lijkt te komen.

Verlies kan gepaard gaan met emotionele reacties. Je hebt tenslotte afscheid genomen zonder dat zelf te willen. Je bent boos, verdrietig of beide. Het lijkt alsof je de controle hebt verloren.

Al deze emoties zijn volstrekt normaal. Maar je moet er wel doorheen. Het is heel belangrijk om de emoties niet te ontwijken, maar het rouwproces dat bij verlies komt kijken aan te gaan. Rouw is noodzakelijk om verlies te kunnen verwerken. Zonder rouwproces kan verlies je levensgeluk behoorlijk verstoren.

 

Bij Ontmaskering begeleiden we u door deze heftige fase van het leven heen. Onze begeleiding is erop gericht om de verandering, het verlies, de verwarring, de verwerking en de vernieuwing in juiste banen te leiden.

Ook staat Ontmaskering graag voor u klaar wanneer u behoefte heeft aan rouw en of afscheid begeleiding van een dierbare bij uw thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"In elk mens is een geweldig groot verlangen om zichzelf

te zijn en in zijn eigenheid herkend en erkend te worden"